Het Runlab

In News by admin

De place to be voor hardlopers

Het Runlab in Apeldoorn is de plek voor de beginnende en gevorderde hardloper. Alles in het Runlab is ingericht om het maximale te halen uit de testen en analyses die wij daar uitvoeren. Zo kun je live meekijken naar jouw hartslag en snelheid op het grote scherm, zijn er vier cameraposities voor looptechniekanalyses en hebben we beschikking over sensoren die live feedback geven op jouw looptechniek.

TestenĀ 

Op de loopband in het Runlab nemen wij verschillende testen af. Met onze anaerobe drempelmeting kunnen we het omslagpunt berekenen en daardoor een zeer nauwkeurige, persoonlijke, hartslagzone indeling maken. Het omslagpunt (de anaerobe drempel) is het punt waarop je voor het eerst meer koolstofdioxide gaat uitademen dan dat je zuurstof hebt ingeademd. De energieproductie in het lichaam gaat op dat moment over van aeroob (met zuurstof) naar anaeroob (zonder zuurstof), dit gaat gepaard met de productie van lactaat in het lichaam. Door een klein druppeltje bloed af te nemen kunnen we met onze lactaatmeter het lactaatgehalte in het bloed bepalen. Door de snelheid, hartslag en het lactaat nauwkeurig te bepalenĀ komen we tot een precieze hartslagzone-indeling die gebruikt kan worden om een op maat gemaakt trainingsschema te maken.

De zoladztest wordt gebruikt om de progressie te meten na een periode van trainingen en wedstrijden. Tijdens de zoladztest op de loopband zie je live op het scherm voor je met welke hartslag je loopt en welke hartslag je moet halen in de betreffende zone. Op deze manier kunnen we nauwkeurig bepalen of de zone-indeling nog klopt qua verhouding tussen snelheid en hartslag en welke zones wel of niet goed ontwikkeld zijn. Hierdoor wordt duidelijk of de trainingen aanslaan en of er misschien een paar aanpassingen doorgevoerd moeten worden in het trainingsschema. Als je hartslagzones al bekend zijn en je wil een halve of hele marathon gaan lopen, dan is onze speciale (1/2) marathon test uitermate geschikt voor jou. We kijken dan naar de zones die belangrijk zijn voor het lopen van een marathon en hoe je die kan verbeteren in aanloop naar de marathon.

Analyses

Het Runlab loopt voorop in de mogelijkheden tot (digitale) analyses van looptechniek. Door vier verschillende cameraposities kunnen wij vanuit elke hoek kijken naar jouw looptechniek. Door de beelden van de high speed camera’s vertraagd af te spelen zien we aandachtspunten die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Daarnaast gebruiken we sensoren die op de schoen en op het lichaam geplaatst worden. Deze sensoren voorzien ons van alle metrics die van belang zijn voor een goede looptechniek. Door de sensoren kunnen wij jou live feedback geven waardoor jij meteen veranderingen in je looptechniek kan doorvoeren en het effect hiervan meteen zichtbaar wordt. Wij bieden verschillende looptechniekanalyses aan, van een korte sessie met directe feedback tot een uitgebreide sessie met een complete rapportage met videobeelden en gegevens van de sensoren.

In onderstaande video zie je hoe een loopbandtest in het Runlab in zijn werk gaat.

Bij Verantwoord Hardlopen doen we er alles aan om jouw doelen te bereiken. Kom dus eens langs en laat ons jou helpen!